Leder


Boykot amerikanske film

Forleden da jeg var i biografen for at se filmen "Armageddon", fik jeg virkelig nok af amerikaniseringen af hele verden. Eller som jeg kalder det, efter et udtryk min engelsklærer har brugt, "coca-colanisering". Hvad er der så, der er helt galt med disse film?
    Det er, at de helt klart er lavet for amerikanere, og faktisk kun for amerikanere. I filmen Armageddon og endnu mere i den lidt ældre film "Independence day" er amerikanerne dem der redder verden. Det er lidt ligesom USA kun er fyldt med genier, mens Europa, Rusland og resten af verden ikke engang har opfundet den dybe tallerken. For det første er europæere og ikke mindst russere, som USA især er ude efter, ikke så dumme endda. Faktisk er vi mindst lige så kloge som amerikanere, men hvorfor virker USA så som supermand i disse film? Det er der faktisk en ret ligetil grund til, det er simpelthen fordi amerikanere elsker pral, og på nogle områder er jeg også bange for at de virkelig tror de er bedre. Men det gør de fleste lande selvfølgelig, men problemet er bare at det er ved at tage totalt overhånd. Filmene bliver mere og mere amerikanske og kommercielle. Måske får jeg det til at lyde som om det er amerikanernes skyld det hele, men sådan er verden desværre ikke skruet sammen; vi har også selv skyld og ansvar. Vi ser jo de amerikanske film, meget mere end vi ser europæiske film. Så er der nok igen nogle, der vil mene at europæere ikke kan finde ud af at lave film, det kan de godt, de har bare ikke pengene og modet til at gøre det. Modet skal forstås sådan, at amerikanere ikke gider se europæiske film. "Made in Europe", betyder kedelig kunstneriske film og ikke god underholdning tror amerikanerne, det er selvfølgelig sandt nok at europæerne laver meget "kedelig" kunst, men det betyder ikke, at vi ikke kan lave gode underholdende film. Nej, jeg tror også, at det pga. de vil se pral, og at de ikke gider se en fransk eller tysk film med engelske undertekster.
    Men hvad så? USA og Hollywood sidder på pengene, deres film vises både i USA, Europa og resten af verden. Europa sidder på "kunsten", har ikke pengene, og USA gider ikke se europæernes film. Hvordan får man så vendt denne udvikling? Der er flere ting man kan eller rettere sagt skal gøre. De europæiske biografgængere skal se noget mere europæisk, men det gider de kun hvis der er nogle film der er ligeså gode som amerikanernes, underholdningsmæssigt. Og det kommer der kun hvis der er nogle europæiske selskaber der turde sætte noget kapital og vilje i en produktion der ikke sigter mod kunstneriske smalfilm, men store underholdningsproduktioner for den brede befolkning. Det kan så forhåbentlig sætte Hollywoods indtjening ned i Europa, så de ikke kan fortsætte deres ødelæggende stil. I sidste ende kan det måske betyde at amerikanerne kan blive nød til at se europæisk i gang imellem, fordi udbudet at amerikanske film falder lidt. Det mener jeg vil gøre konkurrencen mere lige, og ikke mindst gøre filmene bedre og ikke alt for nationalistiske.

Anders Skærlund Petersen, 5/8-1998
anders.s.petersen@usa.net

Sidens top

Lederarkivet

©Anders Skærlund Petersen, 1998-99